Hämeenlinnalla on jo tunnin juna kahteen suuntaan

Jarkko Kurvinen
Jarkko Kurvinen

Kaikki kasvu syntyy hyvien kulkuyhteyksien äärelle. Siksi käynnissä on useita hankkeita, joilla kaupunkien sijaintia kartalla yritetään siirtää kiskoilla lähemmäksi toisiaan.

Tunnin matka-aika Helsingin keskustasta nähdään yritysten saavutettavuuden, ihmisten työssäkäyntialueiden laajentamisen ja koko maan kilpailukyvyn kannalta kriittisenä rajana, jonka piiriin haluavat päästä tällä hetkellä kaikki.

Ratahankkeita ajavat tahot sanovat yhteen ääneen, että tunnin juna on varma ratkaisu kasvun aikaansaamiseksi. Silloin paras talouskasvun paikka on aina ollut kohdassa, johon junalla pääsee tunnissa. Miljardien kiskohankkeiden rinnalla fiksu käyttää rahansa kelloon.

Digitalisaatio ja etäkonttorit ilman rajoja ovat koronan elämän laadulle tuomia siunauksia. Hybridityön aikana tahdotaan torstaisin toimistolle, kokoustaa kotimatkalla ja asua niin, että neliöhinnoissa jää varaa erilliseen työtilaan myös kotioloihin.

Hämeenlinnalla on kaikkea

Hämeenlinna on kaupunki, jolla on kaikkea – kaksi kansainvälistä lentokenttää ja tunnin juna kahteen suuntaan. On palveluita, kulttuuria ja rantamaata rakentaa.

Jääminen vertailuryhmässään viidenneksitoista tuoreessa Elinkeinoelämän Keskusliiton pienille ja keskisuurille yrityksille suunnatussa Kuntarankingissa onkin kovin kehno paikalle, joka kartalla on ylivoimainen kasvun kehto.

Tyytyväisyys paikalliseen yritysilmapiiriin ja elinkeinopolitiikkaan on parantunut tulosten mukaan koko maassa, mutta Hämeenlinnan yrityselämässä näihin osa-alueisiin ollaan edelleen keskivertoa huomattavasti tyytymättömämpiä. Tosin niin ollaan sijaintiinkin.

On helpompaa liikuttaa ihmisiä

Ihmeitä ei tarvita. Kaupunkeja helpompaa on liikuttaa ihmisiä. Tarvitsemme tänne junantuomia helsinkiläisiä. Tarvitaan asennetta, osaamista ja kunnianhimoa pölyttymään ristiin paikallisten voimavarojen kanssa.

Kaupungin roolina on vain olla kartalla, elinkeinomyönteinen ilmapiiri tulee elinkeinomyönteisistä ihmisistä ja heidän omien tarpeidensa kuulemisesta, jotta he viihtyvät täällä.

On väärin ajatella, että ensin valitaan oikeat päättäjät, he tekevät tekoja ja ne muuttuvat kasvulle suotuisiksi asenteiksi. Järjestys onnistumiselle on päinvastainen. Kaikki muu ympärillä on vain logistiikkaa, johon kiskot ovat jo valmiina.

Jarkko Kurvinen
kasvujohtaja, Palveluna oy

Hämeen Sanomat 20.2.2023

jarkko-kurvinen-palveluna-1

Jarkko Kurvinen on Palveluna Oy:n kasvujohtaja, palkittu yrittäjä ja tietokirjailija sekä Growth LOOP -kasvukiertueen koollekutsuja.