Kasvu on tehtävä

Jarkko Kurvinen
Jarkko Kurvinen
Taantuman vaaniessa on paras paikka kasvattaa liiketoimintaa ja haalia markkinaosuutta. Osan yrityksistä keskittyessä leikkimään kuollutta rohkeimmat ottavat etunojaa. Jari Sarasvuo on todennut taantuman tarjoavan tilaisuuden ratkaisevaan irtiottoon, sillä vaikeina aikoina kaikki kärsivät, mutta vahvat voimistuvat kohtuuttomasti.
 
Vaikka maailmantalouteen ei pysty vaikuttamaan, omaan tekemiseen voi. Vaikeina aikoina luontaiset tavat toimia ovat taistella, paeta tai lamaantua. Ratkaisut syntyvät tällöin stressitilassa. Ja ne toimivat lähinnä kriisin vahinkojen minimoimiseen. Jos haluaa asemoitua parhaisiin lähtökuoppiin kasvua varten, tarvitaan kylmää päätä. Pitää toimia luontoaan vastaan eikä antaa henkiselle taantumalle periksi.
 
Jokainen kasvukausi on synnyttänyt menestyjiä, joiden onnistumisen resepti näyttää jälkikäteen ilmiselvältä. Niistä syntyy tunne, että olisi tämän voinut itsekin keksiä, jos olisi uskaltanut. Poterossa tulee vain ajateltua jotakin ihan muuta.
 
Rohkeus tähdätä kasvuun ei ole yltiöpäisyyttä tai liiketoiminnan turvaamisen unohtamista. Vaan tietoisia valintoja siitä, milloin ja miten ollaan liikkeessä, kun oikea aika on. Ennen kaikkea se on sellaisten jämähtäneiden käsitysten murskaamista, jotka ruokkivat heikkojen aikojen pelkoja ja epätoivoa entisestään. Milloin seutukunta ei alueena vedä, ruoho ole sävyltään tarpeeksi syvää, tai muuten vain on kaista tukossa saamattomuuden ja selittelyn välillä.
 
Jokainen kunnon kasvuloikan tehnyt on kuullut kommentin, että “olet kyllä rohkea, mutta mahtaako tuosta mitään tulla”. He ovat ymmärtäneet, että vaikka olosuhteisiin ei voi juuri vaikuttaa, taantumaan ei ole pakko osallistua. Kovina aikoina kannattaa hakeutua seuraan, jossa katseet on suunnattu uuteen nousuun.
 
Varovaiset ennusteet lupaavat talouteen lähivuosille maltillista kasvua. Numeroita paremmin ymmärtävä tajuaa, että iso osa makaa jatkossakin keskiarvon alapuolella, koska jäävät odottamaan parempia aikoja. Lukua nostavat ne muutamat, jotka tähtäävät kasvuun rohkeasti uudenlaisin keinoin ja toimialastaan poiketen, muuttaen pakosta tekemistään muita paremmaksi. Luomalla toimialalleen hyvälaatuisen markkinahäiriön.
 
Markkinoista on tullut nopealiikkeisiä, ja siksi on panostettava valmiuksiin ja iskukykyyn, kun ne pian virkoavat. Silloin vaikea suhdanne takoo rautamalmista terästä ja synnyttää sankaritarinoita.
 
Kouvolan Lakritsin yrittäjä Timo Nisulaa lainaten kaikki havaitut riskit on otettava. Sillä jos epävarmoina aikoina päättäisi lopettaa kehittymisen, se olisi yrityksen loppu. Joku sanoo sitä sisuksi, että selviytyy tilanteessa, jossa muuta vaihtoehtoa ei ole. Menestyminen on pohjimmiltaan tahtokysymys. Muutos on varmaa, mutta kasvu on tehtävä.

Jarkko Kurvinen
kasvujohtaja, Palveluna oy

jarkko-kurvinen-palveluna-1

Jarkko Kurvinen on Palveluna Oy:n kasvujohtaja, palkittu yrittäjä ja tietokirjailija sekä Growth LOOP -kasvukiertueen koollekutsuja.